Placówki

Główna siedziba Caritas Diecezji Elbląskiej mieści się w Elblągu przy ul. Zamkowej 17.

Biuro Caritas Diecezji Elbląskiej czynne od poniedziałku do piątku w godzinach 9.00 – 13.00

Tutaj CDE prowadzi swą działalność:

KLUB SENIORA

W Caritas Diecezji Elbląskiej od 17 lutego 2009 roku działa Klub Seniora w swej siedzibie w Elblągu, przy ul. Zamkowej 17 (pierwsze piętro).

Klub jest czynny w poniedziałek, wtorek, czwartek w godzinach: 10.00 – 13.00. Proponujemy wspólne spotkania, pogadanki zapraszanych gości, pielgrzymki, wycieczki, gry świetlicowe i inne atrakcje towarzyskie, w zależności od potrzeb i fantazji uczestników. Przewiduje się skromny poczęstunek, herbatkę i kawę. Serdecznie zapraszamy wszystkich chętnych. Kontakt od poniedziałku do piątku w godz.: 10.00 – 14.00. Tel.: 55 232 66 09 I 509 773 918 lub osobisty w biurze.

PORADNIA RODZINNA

Jeśli masz problemy, nie możesz się porozumieć z żoną lub mężem i dziećmi, nie wstydź się i przyjdź do Poradni Rodzinnej Caritas przy ulicy Zamkowej 17. Jednym z problemów z jakimi przychodzą do nas zainteresowani są konflikty rodziców z dziećmi i między małżonkami. Mediatorzy pomagają w dotarciu do przyczyn problemów. Poradnia prowadzi także roczne treningi radzenia sobie z agresją. Grupy treningowe liczą po 10 osób. Poradnia w siedzibie Caritas, przy ulicy Zamkowej 17 jest czynna w każdą środę w godzinach od 16 do 18. Ze specjalistami: prawnikami, pedagogami, logopedami można umówić się telefonicznie, nr tel. 668 541 102. Porady są bezpłatne.

WOLONTARIAT

Od października 2009 r. przy Caritas Diecezji Elbląskiej działa Centrum  Wolontariatu Caritas. Zostało ono powołane,
aby służyć pomocą wolontariuszom Caritas. Centrum przeprowadza również szkolenia dla członków Szkolnych Kół Caritas.
P1260453W naszej siedzibie przy ul. Zamkowej 17 w Elblągu mieści się też zabytkowa Kaplica Najświętszego Serca Pana Jezusa.