Caritas Polska organizuje pomoc dla Afgańczyków

Trudna sytuacja w Afganistanie, skąd po przejęciu władzy przez talibów próbują się wydostać tysiące ludzi, a także kryzys na polskiej granicy z Białorusią, którą w ostatnich dniach próbuje przekroczyć coraz większa liczba obcokrajowców – to powody uruchomienia przez Caritas Polska akcji „Afganistan”. Wspólnie ze swymi partnerami organizacja chce wesprzeć ofiary najnowszego kryzysu migracyjnego.

Opanowany przez talibów Afganistan próbują opuścić rzesze zdesperowanych mieszkańców tego kraju. Świat codziennie obiegają dramatyczne doniesienia z lotniska w Kabulu, ale – jak podkreśla Marta Walasik-Sałek, koordynatorka projektów na rzecz wsparcia migrantów i uchodźców w Caritas Polska – Afgańczycy docierają do Europy, w tym do Polski, od dawna.

Bądźmy solidarni

– Wzrost liczby uciekinierów z Afganistanu, którzy będą szukali schronienia w Polsce, jest wysoce prawdopodobny. I musimy być na to dobrze przygotowani – podkreśla ekspertka Caritas Polska. Migrantom i uchodźcom przybywającym do naszego kraju pomagają specjalne placówki prowadzone przez Caritas Polska w Warszawie i Szczecinie, a także przez diecezjalne Caritas w Gdańsku i Koszalinie.

– Nasze Centra Pomocy Migrantom i Uchodźcom zapewniają wszechstronne wsparcie, m.in. dopłaty do wynajęcia mieszkań, pomoc w zdobyciu pracy, w załatwieniu spraw urzędowych, a także odzież, paczki żywnościowe, dofinansowanie kosztów leczenia. Bo ludzie, którzy do nas docierają są często schorowani, cierpią na choroby przewlekłe, potrzebują lekarstw – wyjaśnia Marta Walasik-Sałek. I dodaje, że w związku z obecną sytuacją potrzeby ośrodków pomagającym uchodźcom będą o wiele większe.

– Jak zwykle w takich przypadkach liczymy na wsparcie naszych darczyńców, którzy nigdy nas nie zawiedli – mówi Marta Walasik-Sałek.

/…/ Więcej: