SKC integracyjnie w Bażantarni

Dnia 16 czerwca w elbląskim parku Bażantarnia miało miejsce niecodzienne wydarzenie. Caritas Diecezji Elbląskiej przygotowało spotkanie integracyjne dla Szkolnych Kół Caritas. Nie jest to pierwsza inicjatywa tego typu.

Dyrektorowi Caritas ks. Wojciechowi Borowskiemu oraz Koordynatorowi Szkolnych Kół – ks. Damianowi Papierowskiemu zależy na tym, aby dzieci i młodzież angażująca się w pomoc bliźniemu czuła się jak wielka, zgrana i szczęśliwa rodzina. Spotkanie umilił przybyłym gościom zespół Sanctus, który gra muzykę chrześcijańską. Kulminacyjnym momentem spotkania było rozstrzygnięcie I edycji konkursu pod tytułem „Najlepszy Wolontariusz Szkolnych Kół Caritas 2017/2018”. Po koncercie nastąpiło wręczenie nagród wolontariuszom, którzy spośród swoich kolegów i koleżanek wyróżniali się szczególną aktywnością w niesieniu pomocy w środowisku lokalnym, uczestnictwie w różnych zbiórkach i akcjach. Najlepszym wolontariuszem okazała się Oliwia Banach z miejscowości Sztutowo, której jeszcze raz serdecznie gratulujemy! Na zakończenie uroczystości każdy z gości został poczęstowany przepyszną zupą grochową ugotowaną przez firmę Smakpol.

Dziękujemy Bogu za aktywny miniony rok niesienia pomocy potrzebującym. Jednocześnie już nie możemy doczekać się kolejnych wyzwań w nowym roku szkolnym.

Joanna Karcz